Pro Quality -palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa
Historian ensimmäinen Pro Quality -palkintojuhla pidettiin torstai-iltapäivänä 20.9.2022 Helsingissä ravintola Palacessa.
Säätiön toimitusjohtajalla Jaakko Tuomisella oli kunnia palkita juhlassa kuusi rakentamisalan opinnäytetyötä, joista kaksi oli tohtorin väitöskirjoja ja neljä diplomityötä. Juhlassa kuultiin myös Elinkeinoelämän keskusliiton johtajan Sami Pakarisen keynote-puheenvuoro.
”Palkitut työt edustavat suomalaista tutkimustyötä ja ammattitaitoa, jolla tulee olemaan merkitystä laajassa mittakaavassa koko alalle”, kertoi Tuominen.
Teräskuidun pinnan sekä ympäröivän sementtikiven ominaisuuksien vaikutus teräskuidun ja sementtikiven väliseen tartuntaan
Anna Antonova, Aalto-yliopisto
”Väitöskirjatyössä osoitettiin, että teräskuidun pinnan ominaisuudet vaikuttavat kuitua ympäröivän sementtikiven ominaisuuksiin ja siten myös kuidun ja sementtikiven väliseen tartuntaan. Mikrotason ominaisuuksien avulla pystyttiin selittämään teräskuidun käyttäytymistä kuormituksen aikana. Sementtikiven ja kuidun rajapinnan toiminnan parempi ymmärtäminen mahdollistaa kuitubetonin edelleen kehittämistä. Väitöskirjatyössä käytettyjä moderneja tutkimusmenetelmiä voidaan hyödyntää myös raudoituksen ja sementtikiven sekä kiviainesten ja sementtikiven välisen rajapinnan tutkimisessa.”
– Jouni Punkki, professori, Aalto Yliopisto
Tutustu Anna Antonovan tohtorin väitöskirjaan täältä.
Sähköajoneuvojen ja latausjärjestelmän ja -keskuksen kehittäminen
Toni Simolin, Tampereen teknillinen yliopisto
”Väitöskirjatyö on sisältänyt mallintamiseen ja simulointiin liittyviä teoreettisia tehtävänasetteluja, mutta saavutetuilla tuloksilla on merkittävää uutuusarvoa myös käytännössä, kun haetaan erilaisia ratkaisuja kustannustehokkaaseen sähköautojen lataukseen. Sähköiseen liikenteeseen liittyvä tutkimusaihe on hyvin ajankohtainen myös kansainvälisesti, ja tuloksilla on laajemmin koko yhteiskunnan ja toimialan kehityksen näkökulmasta merkittävää uutuusarvoa. Väitöskirjatyö tukee ajankohtaista sähköisen liikenteen penetraation kasvattamiseen liittyvää laajempaa yhteiskunnallista keskustelua, joka osaltaan liittyy kasvihuonepäästöjen vähentämiseen ja ilmastonmuutoksen hallintaan.”
– Pertti Järventausta, professori, Tampereen yliopisto
Tutustu Toni Simolinin tohtorin väitöskirjaan täältä.
Tilaelementeistä kootun puukerrostalon jäykistäminen
Daniel Lehtonen, Tampereen yliopisto
”Työn erityisansiona on hyvin laaja selvitys tilaelementeistä rakennetun puukerrostalon jäykistysmitoituksesta. Aihe on yksi suurimpia haasteita ko. puukerrostalokohteiden suunnittelussa, ja työ tuo uutta tietoa eri menetelmien soveltamisesta. Työssä on teoreettisen osan lisäksi laaja haastattelututkimus, johon on koottu suomen parhaimpien rakennesuunnittelijoiden näkemykset asiasta. Lisäksi työ sisältää merkittävän laajan numeerisen sovellusesimerkin.”
– Pajunen Sami, professori, Tampereen yliopisto
Tutustu Daniel Lehtosen diplomityöhön täältä.
Maalämpökerrostalojen verkostovaikutukset
Miika Lundell, Tampereen yliopisto
”Työn tulosten pohjalta on muodostettavissa kokonaiskuvaa maalämpöpumppuihin pohjautuvan lämmitystavan sekä lämmitystapamuutoksen (siirtymä öljy- tai kaukolämmöstä maalämpöön) vaikutuksista kerrostalon sähköenergian tarpeeseen sekä sähkönjakeluverkon verkostovaikutuksiin yksittäisen liittymän, jakelumuuntajan sekä laajemman verkkoalueen tasolla. Kokonaisuutena työ on erityisen ansiokas. Tekijä osoittaa itsenäistä ajattelua ja näkemystä, erityisen hyvää aihepiirin ja menetelmien hallintaa sekä taitoa soveltaa teknistieteellistä tietoa.”
– Pertti Järventausta, professori, Tampereen yliopisto
Tutustu Miika Lundellin diplomityöhön täältä.
Vähäpäästöisten betonien käyttömahdollisuudet korjausrakentamisessa
Katriina Ruskeeniemi, Aalto-yliopisto
”Diplomityössä on käsitelty laaja-alaisesti ja ansiokkaasti betonin hiilidioksidipäästöjä sekä niiden vähentämismahdollisuuksia. Samoin tarkasteltiin betonirakenteiden korjaamisen erityispiirteitä. Lisäksi diplomityö sisältää case-kohteen analysoinnin. Todellisessa korjauskohteessa on arvoitu vähähiilisten betonin käyttömahdollisuuksia sekä niillä saavutettavia päästövähennyksiä. Vaikka työ käsittelee korjausrakentamista, työ palvelee koko rakennusalaa. Diplomityössä tuodaan ansiokkaasti esille vähähiilisten betonin käyttömahdollisuuksia sekä myös niiden käyttöön liittyviä haasteita.”
– Jouni Punkki, professori, Aalto Yliopisto
Tutustu Katriina Ruskeeniemen diblomityöhön täältä.
CLT-betoni-liittolaatan mitoitus ja poikkileikkauksen valitseminen
Tatu Saastamoinen, Tampereen yliopisto
”Työn erityisansiona on puu-betoni-liittolaattojen mitoitusmenetelmien tarkastelu vanhan ja uuden EC5 pohjalta. Työ on ensimmäinen tutkielma, jossa perehdytään tähän ajankohtaiseen asiaan, ja työn valmistumisen jälkeen siihen on viitattu useissa opinnäytetöissä.”
– Pajunen Sami, professori, Tampereen yliopisto
Tutustu Tatu Saastamoisen diplomityöhön täältä.